Deinze

Laura Raiselis is instructeur voor assistentiehonden. Deze jonge, ambitieuze dame nodigde me uit om langs te gaan bij haar vzw, ‘Canis Fidelis’ in Deinze.

Gedreven door haar passie leidt ze honden op zodat die – als assistentiehonden – een meerwaarde kunnen bieden voor mensen met diabetes en/of epilepsie. Ze biedt deze honden vervolgens gratis aan de patiënten aan. Ze leidt de hondjes op tot échte ‘meldhonden’. Haar doel? Maken dat de honden kunnen alarmeren (door te blaffen) en indien nodig ook hulp kunnen bieden aan de patiënt (door bv. op een alarmknop te drukken).

Wist je trouwens dat ze bij Canis Fidelis werken met een concept van ‘matching’? Zo wordt mensen gevraagd om een matchingsformulier in te vullen. Dit speelt zowel in het voordeel van de patiënt, als van de hond. Op die manier worden de hondjes niet zomaar aan hun lot overgelaten, maar hebben ze ineens ook de perfecte partner om te kunnen begeleiden. Zoals mensen moeten matchen, moeten de patiënt en de hond ook matchen. Een nieuw concept, volgens de filosofie die Laura uitdraagt.

Laura start steeds met een groep van 8 tot 10 pups, die ze tussen de 8 en 16 weken een basistraining geeft. Wat ik het mooiste vond? Laura werkt met vrijwilligers van alle leeftijden die met plezier een handje toesteken bij de basisopleiding. Vervolgens kiest Laura er eentje uit om als assistentiehond op te leiden. De rest verkoopt ze – als hoogopgeleide gezelschapshond – door aan particulieren. Dat geld gaat dan naar de opleidingen.

Een hondje opleiden duurt in 1 à 1,5 jaar. Maar eigenlijk duurt dit 10 jaar, tot de hond volwassen is. De honden moeten namelijk regelmatig gecontroleerd worden of ze nog in functie kunnen staan van de patiënten. Regelmatig worden er testen afgenomen, omdat ook honden, net als wij, evolueren. Blijven opvolgen is dus de boodschap.

Typische assistentiehonden zijn labradors en golden retrievers. Laura, die zich voornamelijk focust op het opleiden van assistentiehonden voor kinderen tussen 5 en 15 jaar, werkt met Spaanse waterhonden. Ze kent het ras immers zeer goed aangezien ze er als kind mee is opgegroeid. Bovendien worden ze niet zo groot, wat ze héél kindvriendelijk maakt. En geef toe, ze zijn ook gewoon schattig 😊

Laura, chapeau voor al het werk dat je levert voor onze hulpbehoevenden, en bedankt voor de aangename kennismaking!