Diepenbeek

Ik ging de boerenbuiten op en liep er Johan Clasen tegen het lijf. Zijn aanbod: een rondleiding door z’n melkveehouderij die van generatie op generatie standhoudt. Enkele jaren terug koos Johan ervoor om te gaan innoveren en vandaag is z’n melkveehouderij al volledig geautomatiseerd. Ik kreeg van Johan de eer om het ganse proces te volgen, van de kalfjes in de stallen van kleuterklas, tot de grote meiden in de hogeschool. Indrukwekkend!

Niet enkel mensen kunnen snel bijleren, dieren doen dat ook. Leuk om te zien hoe hun koeien zich zelf al hebben aangepast aan het geautomatiseerde proces, hoe ze spontaan een rijtje vormen om aan te schuiven voor de (volautomatische) melkrobot.

Nadien ging ik even z’n bureau binnen om het proces van achter het scherm te volgen. Een boer achter z’n bureau? Ja, dat kan! We gingen in gesprek, en daar gaat alvast niets van verloren. Jouw opmerkingen geef ik dan ook met Francesco Vanderjeugd mee, die vanuit het Vlaams Parlement landbouw nauw opvolgt.  Bedankt Johan en familie om mij te tonen jij de landbouw automatiseert. Topdag! Ik zet m’n ronde voort. Veel succes nog Johan!


Ik kan enkel afsluiten met een positieve noot: in Diepenbeek werd ik warm ontvangen!