Izegem

Durven groeien. Dat straalt het West-Vlaamse Moderna Products uit, waar ze zich (op een inventieve manier) specialiseren in huisdierenmateriaal. West-Vlamingen staan bekend als durvers. “The sky is the limit.” Dat zag ik in Izegem. Ik zag een bedrijf vol gepassioneerde medewerkers dat zich reeds heeft verspreid over de wereld, en helemaal nog niet van plan is om hun uitbreidingsdrang een halt toe te roepen. CEO Bart Bonte sloeg alvast de nagel op de kop toen hij me zei: “Het is een uitdaging om in België te blijven ondernemen”.

Mensen als Bart hebben (over)duidelijk een gezonde dosis goesting. En dit ondanks alle onnodige belemmeringen waar onze ondernemers vandaag nog mee te maken hebben. En dit alles in een wereld die in volle verandering is. En laat ons eerlijk zijn: we moeten ons allemaal heruitvinden. Onze bedrijven, onze vakbonden, maar ook de politiek.
Daarna bezocht ik ‘Het Bierkasteel’ in Izegem: een nieuw (en imposant) brouwerijcomplex. Bovendien een unicum, want de laatste honderd jaar werd in ons land geen enkele nieuwe brouwerij van deze omvang gebouwd! Maar wacht, het is méér dan een brouwerij alleen. Het is een belevingsruimte waar ik (letterlijk) mee kon proeven van het brouwersambacht. Een dikke merci voor de rondleiding en de gezellige lunch. Wat een sfeervolle pauze, tussen alle Ronde-gesprekken in. Bedankt aan event-manager Bruno Lambert voor de warme ontvangst!