Niel

Mijn stop in Niel stond volledig in het teken van ‘innovatie’. Zo bracht ik een bezoek aan het wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen, een hub voor jonge, dynamische bedrijven in diverse sectoren. Ik was onder de indruk van het Darwin-gebouw, een zogenaamde ‘incubator’ die startende ondernemingen ondersteunt via huisvesting, startkapitaal, administratie,…  Het mooie aan het wetenschapspark is dat het laat zien hoe wetenschap en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan, met de overheid in een ondersteunende rol. 

Ik ging ook eens langs bij vier up-and-coming bedrijven in het wetenschapspark. Yun Probiotherapy, een startup die huidverzorging formuleert op basis van probiotica, was als eerste aan de beurt. Ik heb de producten zelf eens kunnen testen en ben helemaal verkocht! Ik zette mijn bezoekronde voort in Iflux – een knappe start-up die met vernuftige meetapparatuur grondverontreiniging kan opsporen – en NSX, een bloeiend IT bedrijf dat modulaire software ontwikkelt. Leuk weetje: zelfs de Nederlandse overheid beroept zich op de de expertise van NSX! Joos consulting was het eerste bedrijf dat zich vestigde op het wetenschapspark, en mocht dus ook zeker niet ontbreken tijdens mijn bezoek.

Tenslotte stelde Nathalie Cools Anicells aan me voor, een organisatie die bedrijven in celtherapie helpt bij het verder ontwikkelen van nieuwe toepassingen en geneesmiddelen. Dergelijke initiatieven kan ik alleen maar aanmoedigen, want onderzoek wees reeds uit dat celtherapie helpt bij mensen met leukemie en hersentumoren. Het wetenschapspark verwacht naast Anicells nog heel wat nieuwe vestigingen, ik ben benieuwd wat de toekomst in petto heeft!